Vízbiztonsági
Információs
Rendszer

Oldal kiválasztása

Az ivóvízről

Az ivóvíz nem más, mint az emberi fogyasztásra szánt víz, melynek minőségével szemben szigorú követelményeket állítanak. Az esővíz emberi fogyasztásra alkalmatlan víznek minősül, mert a levegő is képes a cseppek bepiszkítására.

A tiszta víz a föld mélyéből származik, melyből felhozatala után mesterségesen készített szűrők kiszűrik a benne található szennyeződéseket több lépésben. Ezek után többféle laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá a vizet, és a megfelelő tisztaságú víz az ivóvíz vezetékeken keresztül jut el otthonunkba.

A vízellátásnak nélkülözhetetlen szerepe van a közművek között, mivel az élethez szükséges vizet semmilyen más anyaggal nem tudjuk helyettesíteni vagy pótolni. A ma ismert vízellátó rendszerek a 19. század közepétől kezdtek kiépülni hazánkban. Kezdetben a nagyobb településeken és ott, ahol nehézségekbe ütközött a jó minőségű vizek beszerzése.

A víz legfontosabb fizikai tulajdonságaival szembeni elvárás, hogy a víz lehetőleg 10 és 25 Celsius fok közötti hőmérsékletű, színtelen és szagtalan legyen. A kémiai jellemzőkkel szemben támasztott követelmények a víz pH értékét, sótartalmát, keménységét, szulfát-, mangán-, vas-, réz-, fluorid-, ammónia-, nitrit-, nitrát, fenol és kőolajtartalmát érintik. A vizek mérésére használt módszerek több szabványban vannak rögzítve (pl.: MSZ 448, MSZ 260, MSZ 22901, stb.).

Az ivóvíz minőségét szabályozzák a legszigorúbban. Legfontosabb szempont, hogy nem tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek az emberi egészségre káros hatással lehetnek, azonban bizonyos kémiai elemek tartalmát előírják, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Országonként eltérőek az ivóvíz minőségére vonatkozó szabványok. A WHO megfogalmazott egy ajánlást, melyben megadja, hogy milyen anyagok, milyen mennyiségben lehetnek jelen, ezekre standardokat és határértékeket állapítottak meg.

A víz minőségére vonatkozó jogszabályok közvetlen és közvetett módon is hatást gyakorolnak a vízellátó rendszerek üzemeltetőire. Magyarországon érvényben lévő, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. X.25 kormányrendelet előírja az ivóvíz szolgáltatóknak az ivóvíz biztonsági terv elkészítését. A vízbiztonsági terv alapdokumentáció elkészítésével, évenkénti felülvizsgálatával, öt évenkénti átdolgozásával, valamint további adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettséggel jár együtt.

A Vízbiztonsági Információs Rendszer (VIBIR) egy online vízbiztonság tervezési szoftver vízellátó rendszerek üzemeltetői és a tevékenységüket segítő, felügyelő szakértők számára. Töltse le a VIBIR demo verzióját, és próbálja ki Ön is mennyire hatékony! Ha bármilyen kérdése van a szoftverrel kapcsolatban, bátran keresse munkatársainkat a +36 74/ 506 – 368-as telefonszámon!